Hoe witte beestjes op je planten voorkomen en behandelen?

Als je een tuin hebt of een plantenliefhebber bent, is de kans groot dat je wel eens te maken hebt gehad met witte beestjes op plant. Deze beestjes worden ook wel witte kleine vliegjes genoemd en ze kunnen veel schade aanrichten aan je planten. Ook kan het bestrijden soms lastig zijn. Maar hoe kun je een witte vliegjes plaag voorkomen? In dit artikel lees je meer!

Wat zijn de witte beestjes en hoe herken je deze op je plant?

De witte vlieg is een kleine, vliegende insectensoort die zich voedt met plantensap. De naam 'witte vlieg' komt van de witte, vleugelloze larven die vaak in grote aantallen op de onderkant van de bladeren zitten. Deze larven kunnen veel schade aanrichten aan de planten door het plantensap op te zuigen, waardoor de bladeren geel worden en afsterven. Je kunt ze vinden op de onderkant van de bladeren en wanneer je de plant aanraakt of verplaatst zie je ze vliegen. Een andere aanwijzing dat je te maken hebt met witte vlieg is de kleverige afscheiding op de bladeren en de grond eromheen. Dit is honingdauw, de uitwerpselen van de witte vlieg, en kan leiden tot schimmelgroei op de plant.

Voorkomen dat de witte vlieg in jouw planten zit

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de witte beestjes te voorkomen, is het regelmatig inspecteren van je planten. Controleer de bladeren, en onderkant van de bladeren, op tekenen van de witte vlieg en andere plagen. Zorg ook voor een goede luchtvochtigheid en ventilatie in de ruimte waar de planten staan. De witte vlieg houdt namelijk van warme, vochtige omstandigheden. Zorg ervoor dat je het de witte beestjes niet aangenaam maakt, anders keren ze continu terug!

Hoe te behandelen en te voorkomen

Er zijn verschillende manieren om witte vlieg te behandelen. Een veelgebruikte methode is het besproeien van de planten met een mengsel van water en afwasmiddel. Dit kan de beestjes doden en voorkomen dat ze zich verder verspreiden. Verder zijn er ook speciale insecticiden en pesticiden beschikbaar die effectief zijn tegen witte vlieg, mocht je voorkeur hier naar uitgaan. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen, dus pas deze tips zeker toe om een nieuwe uitbraak voor te zijn. Om een nieuwe uitbraak van witte vlieg te voorkomen, is het belangrijk om de planten goed schoon te maken en te desinfecteren na de behandeling. Verwijder ook alle besmette delen van de planten en gooi ze weg om verdere verspreiding te voorkomen. De witte beestjes kunnen namelijk erg snel terugkeren en dit moet je niet willen. 

Geef een reactie