Wist jij dit al over mondzorg?

Mondzorg is heel belangrijk. De meeste mensen weten dit wel. Het verzorgen van je mond zorgt voor gezond tandvlees, minder kans op gaatjes en een aangename adem. Maar, mondzorg zorgt voor veel meer dan dat! Wist jij al dat je door je mond goed te verzorgen, bijdraagt aan de algehele gezondheid van je lichaam? In deze blogpost lees je daar meer over!

Minder kans op ziektes en aandoeningen

Een gezonde mond verkleint de kans op bepaalde ziektes en aandoeningen. Zo heb je bijvoorbeeld minder kans op hart- en vaatziekten en op een longontsteking. Dit heeft onder andere te maken met de bacteriën die in je bloed kunnen komen en daardoor zorgen voor nare gevolgen. Redenen genoeg om vaker langs de tandarts te gaan!

Controle bij de tandarts

Een controle wordt om het half jaar aanbevolen. Bij klachten kun je er natuurlijk voor kiezen om tussentijds een bezoek bij de tandarts in te plannen. Daarnaast is het ook belangrijk om naar de mondhygiënist te gaan. Deze kunnen je gebit vaak net iets beter verzorgen dan je zelf thuis kunt doen. Zo verwijderen ze onder andere het tandsteen van je tanden zodat je overal weer goed tussen kunt poetsen en flossen. Ben jij bijvoorbeeld verhuisd en zoek jij nog naar een nieuwe tandarts? Vaak zitten er meerdere tandartsen bij jou in de buurt. Woon jij in de randstad? Neem dan eens een kijkje op tandarts Den Haag centrum en vraag of ze plek hebben voor nieuwe patiënten.  

Hoe verzorg je je mond zelf?

Het is belangrijk om je tanden minstens twee keer per dag, twee minuten te poetsen. Wanneer je dit doet haal je de meeste tandplak van je tanden weg. Zo kan de tandplak niet worden omgezet in tandsteen. Ook verzamelt er zo geen tandplak onder je tandvlees waardoor een ontsteking van je tandvlees kan ontstaan. Tandvleesontstekingen worden vaak erg onderschat. De ontstekingen kunnen snel erger worden en zelfs je lichaam binnendringen. Dan heb je een veel groter probleem!

Daarnaast is het ook belangrijk om tussen je tanden te flossen. Dit zijn plekken waar je tandenborstel niet goed bij kan komen. Hierdoor is er wat extra werk nodig om je gebit goed schoon te krijgen. Op deze manier verwijder je tandplak en etensresten waardoor je adem ook gelijk een stuk beter wordt! Om een nog betere adem te krijgen, kun je daarnaast ook gebruik maken van een tongschraper. Deze schrapen de overtollige bacteriën van je tong zodat je minder kans hebt op nare luchtjes. Tot slot zijn roken en het eten van suikers ook niet bevorderlijk voor je mondhygiëne. 

Geef een reactie