Sparen voor je oude dag: dit zijn de opties

Er zijn veel mensen die kiezen voor beleggen om hun pensioen aan te vullen. Geen slecht idee, maar misschien vind je beleggen te spannend. Wat doe je dan? Gelukkig kun je nog steeds sparen, ook al vinden veel mensen dat sparen weinig oplevert. Maar is dat wel echt zo? In dit artikel lees je wat de voordelen van sparen zijn ten opzichte van beleggen en hoe je toch het meest uit je spaargeld haalt, ook al zijn de rentes tegenwoordig laag.

Spaarrekening of spaardeposito?

De bekendste manier om te sparen is door je geld te storten op een spaarrekening. Elke bank heeft verschillende varianten. Tegenwoordig is de rente op dit soort rekeningen niet hoog, ongeveer 0,5% tot 1,5%. Wil je veilig sparen maar een hoger rendement? Dan is een spaardeposito misschien iets voor jou. Hierbij zet je je geld voor een bepaalde tijd vast, waardoor je meer rente krijgt. Dat betekent dat je bijvoorbeeld voor 10 of 15 jaar je geld vastzet. In die tijd kun je het niet opnemen. Na die periode kun je je geld weer opnemen en ontvang je de rente over het bedrag dat je hebt vastgezet. Kies je bijvoorbeeld voor een spaardeposito van 10 jaar met een rente van 3% over de gehele looptijd bij een bedrag van 10.000 euro? Dan krijg je 300 euro rente.

Is beleggen iets voor jou?

Als je denkt dat beleggen niets voor jou is, loont het toch om er eens naar te kijken. Misschien heb je een scheef beeld van beleggen. Je kunt namelijk ook investeren zonder grote risico’s te lopen. Wist je dat het zelfs mogelijk is te beleggen in huizen, auto’s en wijn? Of in edelmetalen? Zo kun je zilveren munten kopen, die een tijd lang bewaren en verkopen als de koers gunstig is. Dat laatste doe je door zilver in te leveren. Je zilver inleveren doe je bijvoorbeeld bij de verkoper waar je je edelmetaal hebt gekocht, of je zoekt een andere inkoper. Beleggen in metalen is tegenwoordig vrij gewoon, en je loopt er een gemiddeld risico mee.

Extra pensioen opbouwen

Er zijn meerdere manieren om extra geld te sparen voor je pensioen. Kijk ook eens naar belastingvoordelen die zitten aan sparen voor je pensioen. Zo is banksparen fiscaal voordeliger dan voor je pensioen sparen op je gewone rekening. Als je spaart op een gewone rekening ziet de Belastingdienst dit als vermogen. Kies je voor een speciale pensioen spaarrekening of banksparen? Dan wordt dit bedrag niet als vermogen gerekend, waardoor je hierover geen of minder vermogensbelasting betaalt.  

Geef een reactie