Allereest wat is epoxy precies? Epoxy staat ook wel bekend als een van de hardste en taaiste chemische kunstharsen. Het bestaat uit twee componenten, de hars en de harder. De hars en de harder worden in de juiste verhouding met elkaar gemengd om de vloeistoffen uit te laten harden en epoxy te vormen. Epoxy is het resultaat van dwarsverbinding tussen de moleculen van deze componenten. De hechting en weerstand tegen chemicaliën is subliem. Een stuk beter dan andere harssoorten, zoals polyester en vinylester. Epoxyhars ontstaat uit een exotherme chemische reactie, hierdoor ontstaat er warmte bij het uitharden.
Produceren van epoxy
En hoe wordt epoxy gemaakt? De hars en de harder worden nooit los gebruikt, maar altijd in combinatie. De twee componenten worden in verhouding op gewicht gemengd volgens de handleiding op het etiket. Hou je aan dit etiket, probeer niet de uithardtijd te verkorten door meer harder toe te voegen. Dit zorgt juist voor een tegengestelde reactie, namelijk dat de epoxy helemaal niet uithardt. Gebruik dus een weegschaal om de gewichten nauwkeurig af te wegen. Zorg ervoor dat het mengen van de hars en de harder in een ronde beker of pot gebeurt. Dit voorkomt ongemengde resten in hoeken. Daarna is het belangrijk om de ondergrond voor te bereiden. Epoxy hecht namelijk slecht op vuile en vettige ondergronden. Maak de ondergrond dus eerst schoon en vetvrij met behulp van aceton, thinner of water met ammonia. Let op gebruik geen terpetine of wasbenzine voor het vetvrij maken van de ondergrond. Schuur vervolgens de ondergrond op met een groffe korrel, dit zorgt ervoor dat de epoxy beter hecht aan de ondergrond. Vervolgens kunnen er vulmiddelen worden toegevoegd om de gewenste dikte te bereiken. Voor epoxylijm is de dikte van ketchup gewenst, voor epoxyplamuur de dikte van pindakaas. Verder kan epoxy ook worden gecombineerd met kleurpigementen. Om epoxy een volledig dekkende kleur te geven worden speciale epoxy pigmentpasta’s gebruikt. Om goede dekking te krijgen wordt ongeveer 10% pigmentpasta toegevoegd. Als er minder wordt toegevoegd blijft de kleur enigszins opaal.
Epoxy gebruik voor resin art
Nadat de epoxy is gemaakt kan het worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Een van deze toepassingen is resin art. Denk hierbij aan het ingieten van objecten, foto’s of schilderijen, het maken van een eigen river table, het maken van epoxy onderzetters en nog veel meer. Epoxy resin is dan een veel voorbijkomende term maar dit betekent niets anders dan de bekende epoxyhars. Bij resin art wordt veel gebruik gemaakt van kleurpigmenten in de epoxy om de kunst zo extra bijzonder te maken.